Alıntı

Toplumsal hayat bizi doğadan kopardı, onunla yeniden bütünleşmek zorundayız. “Ağaca sarılan hippi” imajını kastetmiyorum, onda yanlış bir şey yok da, demek istediğim, bir psikolojik ve ruhsal evrimin çok gerektiği. Şimdiki hayat tarzımızla ilgili en büyük sorunun ruhsallık eksikliği olduğunu düşünüyorum…

Julian Goldberger ("Şahin"in yönetmeni)

12 Kasım 2010 Cuma

Tesla: Master of Lightning


IMDB: 8,5
Manalı Filmler: 8,0

“Yokluk içinde öldü ama aslında dünyada yaşamış en başarılı ve yararlı insanlardan biriydi. Bay Tesla’nın emeğinin ürünlerini endüstrimizden çıkarsak çarklar durur, elektrikli trenlerimiz ve arabalarımız ilerleyemezdi. Kasabalarımız karanlığa gömülür, değirmenlerimiz ve fabrikalarımız daha bu gece ölmüş olurdu”.

Vefatının ardından Tesla hakkında radyoda konuşan dönemin New York Belediye Başkanı Fiorello LaGuardia’nın bu cümleleri, ünlü bilim adamının uygarlığa katkılarını iyi özetliyor.

Nikola Tesla (1856-1943) şaşırtıcı bir zeka ve vizyona sahipmiş, özellikle elektrik alanında çağdaşı bilim adamlarından çok ilerdeymiş, çok sayıda buluş yapmış (Örneğin sadece radyo yayıncılığı sırasında patenti Tesla’ya ait 17 ayrı ürün kullanılıyor. Ayrıca mikrodalga fırından florasan lambaya kadar onlarca başka icadı var). Katkısı o kadar önemli ki, –bilim ve teknoloji alanında- 20. yüzyılla selefi arasındaki dev farkın onun sayesinde oluştuğu bile söylenebilir.

Bu katkıyı sağlayansa Tesla’nın hayal gücü, mesela alternatif akımla çalışan motoru icat etmesinden –bence- daha önemlisi, örneğin röntgeni yani insan bedeninin “içinin” görüntüsünün alınabileceğini düşünebiliyor olması. Ki düşlediklerinin büyük bölümünü gerçekleştirmiş.

Bu belgesel, Tesla’yı kapsamlı biçimde inceliyor, yalnızca olağanüstü zekasını ve buluşlarını değil, zaaflarını ve hatalarını da ele alıyor. Örneğin maddi mevzulardan hiç anlamadığı için bir türlü rahata kavuşamamış, onun icatlarıyla kim bilir kaç kişi milyarder olmuşken kendisi beş parasız ölmüş.

Filmde yeterince işlenmemiş ilginç bir başka konu ise Tesla ile (“Zeitgeist” belgesellerinde de adı geçen) zengin bankacı J. Pierpont Morgan arasındaki ilişki. İlk başlarda Tesla’ya yatırım yapan Morgan sonradan desteğini çekiyor, Marconi’ye ortak oluyor. Belgesel bu değişikliğin tamamen pratik nedenlerden kaynaklandığını, Morgan’ın, Marconi’ye para yatırmayı daha karlı bulduğunu söylüyor. Bence orada başka –ve karanlık- meseleler var. En azından rahatsız edici sorular: Nasıl oluyor da Nobel Akademisi radyo patentinin Tesla’ya ait olduğunu bildiği halde 1909’da Marconi’ye ödül veriyor? 1915’te İsveç Hükümeti o yıl fizik dalında Nobel’in Edison ve Tesla’ya verileceğini açıklamışken, sadece bir hafta sonra ödül neden başkasına veriliyor? (Bu değişikliğin sebebi asla açıklanmamış). Nasıl oluyor da Tesla, dönemin en ünlü bilim adamı iken sonradan neredeyse unutuluyor?

Bu son soru, herhalde şu konuyla ilgili: Tesla gençliğinde gelip yerleştiği ABD’deki siyasi sistemi anlayamamış, örneğin tüm savaşları sona erdirecek bir icadı ülkeyi yönetenlerin de isteyeceklerini, bunu gerçekleştirmesi için kendisini destekleyeceklerini sanmış. Oysa böyle bir şeyin mümkün olabileceğini politikacılara anlatabilmesi bile çok uzun sürmüş, sonunda başarıya ulaşmış ama Beyaz Saray’da yapılacak nihai karar toplantısına katılmaya da ömrü yetmemiş (Bahsi geçen “icat”, o zamanlar Ölüm Işını adıyla bilinirmiş, 80’lerde kamuoyuna “Yıldız Savaşları” adıyla tanıtıldı).

İleri okuma için:
Bu belgeselde (dolayısıyla) yazıda dile getirilmeyen diğer Tesla buluşlarını ve bazı komplo teorilerini de içeren, epeyce dış bağlantı veren bir makale
Keyifli bir yazı
Tesla'ya adanmış bir site

Tesla: Master of Lightning
Yönetmen: Robert Uth
Senaryo: Robert Uth, Phylis Geller
Yapımcılar: Phylis Geller, Simonida Uth, Zoran Amar
Seslendirenler: Elisabeth Noone (anlatıcı), Stacy Keach (Tesla).
2000 ABD yapımı, 90 dakika.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder