Alıntı

Toplumsal hayat bizi doğadan kopardı, onunla yeniden bütünleşmek zorundayız. “Ağaca sarılan hippi” imajını kastetmiyorum, onda yanlış bir şey yok da, demek istediğim, bir psikolojik ve ruhsal evrimin çok gerektiği. Şimdiki hayat tarzımızla ilgili en büyük sorunun ruhsallık eksikliği olduğunu düşünüyorum…

Julian Goldberger ("Şahin"in yönetmeni)

6 Ağustos 2010 Cuma

Konuşmalı Bir Film

IMDB: 6,8
Allmovie: 4/5 yıldız
Metacritic: % 75
Manalı Filmler puanı: 8,0

Bu filmi, “Ikiru”da ele alınan temalar bakımından çok önemli bir örnek olduğu için seçtim, sevgili okur.

Çünkü bu filmi 95 yaşında bir yönetmen çekti.

Portekizli yönetmenin ilk filmi “Working on the Douro River” 1931 tarihliydi, Oliveira, 20. yüzyılın önemli bir bölümünü setlerde geçirdi.

Halen 102 yaşında ve film yapmaya devam ediyor, bu yıl “The Strange Case Of Amelia”yı tamamladı.

“Konuşmalı Bir Film”, uygarlığa bir saygı duruşu… Tarih profesörü Rosa Maria, 7 yaşındaki kızıyla birlikte bir deniz yolculuğuna çıkar, Marsilya, Napoli, İstanbul üzerinden Hindistan’a doğru ilerlerken Rosa kızına tarihi mekanları tanıtır, bilgi aktarır (Örneğin İstanbul’da Ayasofya’yı gezerler).

Filmin en önemli sahnelerinden biri 4 ayrı ulustan 4 kişinin (Malkovich, Papas, Sandrelli ve Denevue) insanlık tarihi ve uygarlıklar üzerine yaptıkları uzun sohbet. Herkes kendi ana dilinde konuşuyor ama gayet iyi anlaşıyorlar.

A Talking Picture / Um Filme Falado / Konuşmalı Bir Film
Senaryo ve yönetim: Manoel de Oliveira
Yapımcı: Paulo Branco
Oyuncular: Leonor Silveira (Rosa Maria), Filipa de Almeida (Maria Joana), John Malkovich (Kaptan John Walesa), Catherine Deneuve (Delfina), Stefania Sandrelli (Francesca), Irene Papas (Helena).
2003 Portekiz, Fransa, İtalya ortak yapımı, 96 dakika
DVD firması: As Sanat

2 yorum: