Alıntı

Toplumsal hayat bizi doğadan kopardı, onunla yeniden bütünleşmek zorundayız. “Ağaca sarılan hippi” imajını kastetmiyorum, onda yanlış bir şey yok da, demek istediğim, bir psikolojik ve ruhsal evrimin çok gerektiği. Şimdiki hayat tarzımızla ilgili en büyük sorunun ruhsallık eksikliği olduğunu düşünüyorum…

Julian Goldberger ("Şahin"in yönetmeni)

23 Ocak 2011 Pazar

Ağaç


IMDB: 6,8
Rotten Tomatoes: % 69
Manalı Filmler: 7,5

Ne zordur sevilen birinin ölümünü yaşamak…

Onsuz olmaya alışmak…

Bir yanın ardından gitmeye zorlarken, öyle gerektiği için kalmak, her gün onu anarak, ona yanarak…

Çok bilinen, çok yaşanan bir durum bu; çok evrensel. Tam da bu yüzden “Ağaç” bu insanlık halini anlatmak için çok uygun bir proje. Öncelikle Fransız bir yönetmen tarafından, Avustralya’da çekildiği ve kadrosunda çeşitli uluslardan insanları barındırdığı için. İkincisi o uzak kıtanın doğası böyle bir film için son derece uygun olduğundan…

Dört çocuklu O'Neil ailesi kırsal bölgede, şeker bir evde yaşarken Peter ölür. Başta genç anne Dawn olmak üzere hepsi perişan olurlar. 8 yaşındaki Simone babasının ruhunun evin yakınındaki devasa bir ağaçta yaşadığına inanmakta, babasıyla konuşabildiğini iddia etmektedir. Dawn da kızına inanır, bu durum acılarını hafifletir. Fakat başta huysuz komşuları olmak üzere bazı insanlar ağacın çok büyüdüğü için evlere zarar vermeye başladığını ve zaten çok yaşlandığını düşünmekte, kesilmesi için uğraşmaktadırlar…

İlk filmi “Since Otar Left” ile hayli beğenilen Bertucelli, “Ağaç”la da epey alkış aldı. Çünkü bu, eli yüzü düzgün, tıkır tıkır işleyen, meselesini ne sulandıran, ne de abartan ve belki de en önemlisi kendisini fazlaca önemsemeyen bir film. Ayrıca yönetmeninin sakin ve dengeli yaklaşımı sayesinde, ne gereğinden fazla metafizik hale gelmiş, ne de aşırı duygusal olmuş. Hayatın en önemli parçalarından birini mikroskop altına almak için ideal bir yaklaşımı var filmin.

Öte yandan, ağacı bizzat vefat eden kişinin metaforu olarak ele alırsanız, filmin manası derinleşiyor: Aile ağaca bağlandıkça düzenleri sarsılıyor, artık onunla birlikte olamayacaklarını kabullenmeleri, ağacı hayatlarından çıkarmaları gerekiyor. Bunu yapmaya yanaşmadıkları için sonunda göç etmek zorunda kalıyorlar.

Gainsbourg ve küçük Davies’in başarılı oyunculukları, yer yer meditatif etki yaratan düşük tempo ve etkili görüntüler filmin diğer artıları.

Meraklısına:
Davies 200’den, filmdeki ağaç ise binden fazla aday arasından seçilmiş.

The Tree / Ağaç
Senaryo ve yönetim: Julie Bertucelli (Judy Pascoe’nun “Our Father Who Art in the Tree” isimli romanı ve Elizabeth J. Mars’ın senaryosundan)
Yapımcılar: Laetitia Gonzalez, Christine Ruppert, Sue Taylor, Yael Fogiel
Oyuncular: Charlotte Gainsbourg (Dawn), Morgana Davies (Simone), Marton Csokas (George Elrick), Christian Byers (Tim), Tom Russell (Lou), Gabriel Gotting (Charlie), Aden Young (Peter).
2010 Fransa, Avustralya, Almanya, İtalya ortak yapımı, 100 dakika.
Gösterim tarihi: 21 Ocak 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder