Alıntı

Toplumsal hayat bizi doğadan kopardı, onunla yeniden bütünleşmek zorundayız. “Ağaca sarılan hippi” imajını kastetmiyorum, onda yanlış bir şey yok da, demek istediğim, bir psikolojik ve ruhsal evrimin çok gerektiği. Şimdiki hayat tarzımızla ilgili en büyük sorunun ruhsallık eksikliği olduğunu düşünüyorum…

Julian Goldberger ("Şahin"in yönetmeni)

5 Nisan 2011 Salı

Esir Ruhlar

IMDB: 6,6
Manalı Filmler: 7,5

Bu filmin afişi içeriğini hiç yansıtmıyor. Filmdeki tek sevişme sahnesinden alınmış bir fotoğraf kullanılmış ve o sahne binlerce benzerinden daha etkili, güzel hatta uzun bile değil.

Ayrıca filmin değeri ve manası bakımından o sevişme değil, sahnedeki kişilerin kimliği çok önemli: Dr. Carl Gustav Jung ve Sabina Spielrein. Yani iki ünlü psikiyatr…

Sabina hem Freud’un, hem Jung’un hastası olmuş bir genç kız. Onunla iletişim kurmayı başaran tek doktor Jung oluyor. Karşılıklı etkileşim, Sabina tedavisini tamamlayıp Jung’un hastası olmaktan çıkınca aşk ilişkisine dönüşüyor. O süreçte Sabina da psikiyatr oluyor, vatanına dönüp çocuk psikolojisi üzerine çalışmaya başlıyor, koyu Stalinizm’e rağmen ilginç işler yapıyor.

Jung’un yaptıklarını ise saymakla bitmez, psikoloji tarihinin temel taşlarından biri olduğunu söyleyip geçelim.

Bu film öncelikle bu açıdan değerli: Jung’un gençliğini –üstelik muhteşem oyuncu Iain Glen’in performansıyla- perdeye taşıyor. Bu döneminde ünlü doktor, bir yandan hocası Freud’un etkisinden henüz sıyrılamamış, öte yandan geliştirilmesine katkıda bulunduğu harika terapi tekniklerini akıllıca uygulayıp sonuç alabiliyor. Glen, Jung’un gençliğinden kaynaklanan bocalamasını da, ancak büyük insanlarda görülen olağanüstü özgüvenini de çok ustaca yansıtmış.

Aynı cümleleri Emilia Fox için de kurmak mümkün, Sabina’nın hasta ve şifacı, sorunlu genç kız ve olgun anne dönemlerini rahatça kotarabilmiş.

Üstelik bu iki oyuncu vasat senaryoya ve Faenza’ya rağmen bu işi başarmışlar.

Maalesef Faenza çok sıradan bir yönetmen. Senaristlerden daha bile beter bocalamış, sonuçta ortaya hangi tema ve anlara ağırlık vermesi gerektiğini bilemeyen, değerli imkanları boşa harcayan, karakterlerinden yeterince yararlanamayan bir film çıkmış. Hikaye ve ana kişilikler ilginç olmasa bu filmi izlemek, bir “seyir sancısı”na dönüşebilirdi.

Ödülleri:
4 ödül ve 7 adaylık

The Soul Keeper / Prendimi l'anima / Esir RuhlarYönetmen: Roberto Faenza
Senaryo: Gianni Arduini, Giampiero Rigosi, Hugh Fleetwood, Alessandro Defilippi, Roberto Faenza, François Cohen-Séat, Elda Ferri (Aldo Carotenuto'nun kitabından)
Yapımcılar: François Cohen-Séat, Elda Ferri, Charles Steel
Oyuncular: Iain Glen (Dr. Carl Gustav Jung), Emilia Fox (Sabina Spielrein), Craig Ferguson (Richard Fraser), Caroline Ducey (Marie Franquin), Jane Alexander (Emma Jung), Viktor Sergachyov (Ivan Ionov).
2002 İtalya, Fransa, İngiltere ortak yapımı, 90 dakika.
Gösterim tarihi: 16 Eylül 2005

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder