Alıntı

Toplumsal hayat bizi doğadan kopardı, onunla yeniden bütünleşmek zorundayız. “Ağaca sarılan hippi” imajını kastetmiyorum, onda yanlış bir şey yok da, demek istediğim, bir psikolojik ve ruhsal evrimin çok gerektiği. Şimdiki hayat tarzımızla ilgili en büyük sorunun ruhsallık eksikliği olduğunu düşünüyorum…

Julian Goldberger ("Şahin"in yönetmeni)

28 Mayıs 2010 Cuma

alıntılar

"Annem Nazilerin eline geçmeyeyim diye beni mahalledeki sinema salonuna yollardı. Orada zaman geçirdikçe içimde bir tutku büyümeye başladı çünkü sinema barbarlıktan uygarlığa yol almak için en uygun araçtır.”

Claude Lelouch

"Savaş hepimizi çok kötü yaraladı. Fakat savaşın en kötü tarafı insanların aç kalması, kaçmak zorunda kalmaları, hatta bizleri öldürmeleri bile değildir. Savaşın en kötü tarafı, ideallerimizi unutturmasıdır... Çünkü idealleri olmayan insan, hiçbir şeydir."
“Pa Negre” filminden

"Hepsinin amacı eğlendirmektir ama benim inandığım film türü bir adım daha ötededir: İzleyiciyi kendi vicdanını incelemeye zorlar, düşünmeyi teşvik eder ve ilham verir”
Sidney Lumet

"Kendi kalbine bakamayanın yaşamı bulanıktır; kendi yüreğine bakabilme cesareti gösterenler gönlünün muradını keşfedenlerdir. Dışarıya bakan rüya görür, hayal dünyasında kaybolur. İçeriye bakan uyanır, kendini keşfeder."
Dr. Carl Gustav Jung

"Kendime şunu sordum: kutsal ruh ne demek? Belki aşktır. Herkesi o kadar çok seviyorum ki, bazen patlayacak kadar şişiyorum. Belki günah veya erdem diye bir şey yoktur; bunlar sadece insanların yaptıklarıdır. İnsanların yaptıkları bazı şeyler iyidir ve bazıları da iyi değildir. Ve kimsenin bundan fazlasını söylemeye hakkı yoktur."
Casy ("Gazap Üzümleri" filminden)

"Sevginin gücü, güce olan sevgiyi yendiğinde, dünya barışı tanıyacak."
Jimi Hendrix

"Kim ne derse desin anlatılar daha çocukluklarını yaşıyorlar. Ama kendimizi ve bütün insanlığı içinde bulabileceğiniz, çoşkunluk verici aynalardır onlar. Büyük bir büyünün birikmiş gücü gizlidir onlarda, geleceğimiz üstüne, kendimiz üstüne düşünmek için araçlardır"
Federico Fellini (Taner Ay'ın "Becerikli Bozguncu" kitabından)

“Beni gerçekten ilgilendirenler toplumun dışladığı kişiler. Psikolojik, duygusal veya fiziksel olarak toplum dışı olmayan insanlar, mesela kahvaltılık satmak için uygunlar, ama filmlere malzeme olamazlar. Bir toplum hangi açılardan başarısız olduğunu anlamak istiyorsa tutunamayanlara dikkat edecek kadar akıllı olmalı.”
Arthur Penn

"Hayatı bir hindistancevizi olarak düşünmeye çalış: Dıştan sert görünür. Uygun alet edevatın veya bilgeliğin yoksa işe yaramaz ve değersiz bir şeymiş gibi görünebilir. Ama nasıl açacağını bilirsen, içinde tatlı bir sıvı vardır. İşin sırrı, hindistancevizini kendine saklamamaktır. Nasıl açacağını öğrenince, hindistancevizini ondan yoksun biriyle paylaşırsın. Ve o zaman mutluluğun ne olduğunu anlarsın.
Dagus Kari'nin "The Good Heart / İyi Yürek" filminden

"Yeni Dalga yok, sadece deniz var"
Claude Chabrol

"İki parmağının ucunu gözüne koy. Bir şey görebiliyor musun dünyadan? Sen göremiyorsun diye bu alem yok değildir."
Mevlana

"Tüm bu düzensizlik içinde gizli bir düzen vardır"
Carl Gustav Jung

"Filmlerimdeki karakterler dürüst yaşar ve kendilerine verilen hayatı değerlendirmeye çalışırlar. İnsanların dürüst yaşamaları ve tam potansiyellerine erişmeleri gerektiğine inanıyorum. Bunu yapabilenler gerçek kahramanlardır."
Akira Kurosawa

"Her film, şu ya da bu şekilde, gerçeklikle yüz yüze gelmektir."
Vincent Ward

"Kamera bir şairin kafasındaki bir göze dönüşmedikçe bir film güzel olamaz."
Orson Welles

"Bir filmi ikinci kez seyretmek aslında ilk kez seyretmektir. Başından sonuna kadar ne kadar güzel kurgulandığını anlayabilmek için sonunu bilmeniz gerekir."
David Gilmour ("Film Kulübü" romanından)

Bugün dünyadaki başka bir kıymetli günümüz. Öyleyse tüm negatif ve yıkıcı düşünceleri kaldırıp atalım ve dönüp kendimize sevgiyle bakalım.
Peter Dunning ("Safe" filminden)

Sevgisiz adalet olamaz
Sidney Lumet

Biz düşüncelerimizin ürünüyüz. Bir insan kötü niyetle konuşur veya davranırsa acı onu takip eder. Bir insan temiz niyetle konuşur veya davranırsa mutluluk onu takip eder, hiç peşinden ayrılmayan bir gölge gibi...
Buda

Yapılan her silah, denize indirilen her savaş gemisi, ateşlenen her roket, karnı guruldayanlardan ve soğukta çıplak yatanlardan çalmak anlamına gelir.
Dwight D. Eisenhower

Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür...
Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür...
Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür...
Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür...
Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür...
Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür...
Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür...
Gandi

İyiyle kötü arasındaki mücadele insanoğlu yeryüzünde var oldukça sürecektir. İnsanoğlu ne yapıp edip karşı kıyıya geçmelidir. Deniz suyu kötü, kayık ve kürekler iyidir. Neye layıksan onun için çek kürekleri, başaracaksın. Kürekleri bırakırsan yok olursun. İnsan bunca uzun zamandır var olmasına rağmen hala en önemli şey olan, varlığının anlamı konusunda emin değildir; şaşırtıcı olan budur işte.
Tarkovski, "Zaman Zaman İçinde"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder