Alıntı

Toplumsal hayat bizi doğadan kopardı, onunla yeniden bütünleşmek zorundayız. “Ağaca sarılan hippi” imajını kastetmiyorum, onda yanlış bir şey yok da, demek istediğim, bir psikolojik ve ruhsal evrimin çok gerektiği. Şimdiki hayat tarzımızla ilgili en büyük sorunun ruhsallık eksikliği olduğunu düşünüyorum…

Julian Goldberger ("Şahin"in yönetmeni)

22 Mayıs 2010 Cumartesi

Kıyamet Melekleri

IMDB: 5.0
Rotten Tomatoes: % 19
Manalı Filmler puanı: 4.0

Dini motiflerin filmlerde kullanılması açısından son derece abuk sabuk yaklaşımlara tanık olmuştuk, hatta “Daha fazlasını göremeyiz artık” gibisinden bir tavrımız da vardı, ama doğrusu bu kadarını hiç kimse yapmamıştı: Özel efektçilikten gelme yönetmen Stewart’ın filmi, eşine az rastlanır bir cahillikler toplu geçidi…

Tanrı insanlıktan umudunu kesmiş, meleklere insanları yok etmelerini emretmiştir. Buna sadece Cebrail karşı çıkar, dünyaya “iner”, silahları kuşanır, insanlığın umudu olacak bir bebeğin doğacağı Vegas çölündeki köhne bir konaklama tesisine varır. Meleklerin “ele geçirdiği”, zombiye dönüşmüş insanların tesise saldırıları başlar. Tesisteki üç beş kişi canla başla kendilerini savunurlar.

Özetten de anlaşıldığı gibi filmin önemli bir bölümü "Assault on Precinct 13 / 13. Bölgeye Saldırı" (John Carpenter, 1976) veya örneğin Tarantino-Rodriguez ürünlerinden “From Dusk Till Dawn / Günbatımından Şafağa” (1996) tarzında, saldırı altında bir mekana sıkışmış bir grup insanın mücadelesini anlatıyor, mekan dışında çok az sahne var. Bu savaş sahnelerinin yaratıcı ve/veya şaşırtıcı olması gerekirdi ama “yaşlı kadın” sahnesi veya meleğin kanatlarının silah olarak kullanılması dışında kayda değer bir şey yok (Örneğin Oliver Stone’un, 1994’te “Natural Born Killers / Katil Doğanlar”ın açılışındaki restoran sekansında yaptığına benzer, yoğun sinema duygusuyla dolu trükler, planlar olsaydı keşke).

Dini temalar bakımından ise film tam bir felaket. Tanrı’nın insanlıktan umudu kesip bizi yok etmesi fikri, tipik Katolik inancının, “insan günahkar doğar” ilkesinin bir devamı olarak hoş görülebilir belki, ama koskoca Tanrı’nın bu yok edişi başka yaratığı yokmuş gibi melekler aracılığıyla yapması, onların da insanları ele geçirmekten başka yol bulamaması akıl alacak gibi değil. Hele bir sahnede radyoda haberler okunurken “Kıyamet başlayalı 48 saat olduğu, insanların çeşitli bölgelerde direndikleri” söyleniyor ki, senaristlerin, bu bakış açısının Tanrı’yı küçülttüğünü, dolayısıyla senaryonun etkisini azalttığını nasıl fark edemediklerine insan çok şaşırıyor.

Fakat öte yandan, devam filmine açık kapı bırakacak bir final yazmayı tabii ki akıl etmişler.

Açıkçası ben bu filmi, belki felsefi açıdan yeni bir cümle kurar diye, bir de Quaid’ın bu filmde neden yer aldığını merak ettiğim için izlemiştim. Her ikisi de geçerli bir sonuç vermedi, yani sizin bu filme zaman harcamanıza gerek yok.

Ödülleri: Filmin ödül alacak bir durumu gerçekten yok.

Legion / Kıyamet Melekleri
Yönetmen: Scott Stewart; Senaryo: Peter Schink, Scott Stewart; Yapımcılar: David Lancaster, Michel Litvak; Oyuncular: Paul Bettany (Mikail), Lucas Black (Jeep), Tyrese Gibson (Kyle), Adrianne Palicki (Charlie), Kevin Durand (Cebrail), Willa Holland (Audrey), Kate Walsh (Sandra), Charles S. Dutton (Percy), Dennis Quaid (Bob); 2010 ABD yapımı, 100 dakika; Gösterim tarihi: 30 Nisan 2010.

2 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Dostum yazını şimdi okudum ama yazmadanda gecemiycem dünya üzerinde en sacma sapan abuk subuk şeyler varsa olmayan şeylere yani dinlere inanmaktan başka bir şey degildir dogal olarakta dini filmlerin sacma olması beyinden degilde kıcdan baştan uydurulması cok dogal yönetmen kendini zorlamamış bilim kurgu olarakta fazla bişey katamassın incil ve kuranda gecitigi gibi kanat var hesabından yola cıkıp kanatı eklemişler o kadar...Güya varlıgından haberdar olmadıgımız Tanrı Allah (artık nediyorsan) indirilmiş kitapların düz mantıgı acısından gayet başarılı bile sayılabilir cünkü tevratta,incilde,kuran'da yazan şeyler günümüz cagında o kadar sadeleşmiş ve basit kalmışki ancak mantıklı bir adam 1 2 asır öncesinde inanırdı roman gibi yazılmış 1 kişi tarafından bırakılmış dedigim gibi tevrat,incil,kuran bu kitaplar üzerinden yorum yaparsak film gayet başarılı olmuş.

    YanıtlaSil